Branża spożywcza to taki dział, w którym niezwykle ważne jest wykorzystywanie różnorodnych urządzeń chłodniczych. Na każdym etapie życia produktu spożywczego, te urządzenia mogą okazać się przydatne. Spróbujmy więc prześledzić, jakie urządzenia są wykorzystywane, począwszy od produkcji, poprzez transport, aż po przechowywanie i sprzedaż produktów spożywczych.
Wyobraźmy sobie przedsiębiorstwo, w którym produkowane są towary łatwo psujące się. W takiej firmie hale produkcyjne muszą być odpowiednio przystosowane do tego, aby produkcja była bezpieczna i zgodna z zasadami higieny i bezpieczeństwa przeciwpożarowego. W skrócie oznacza to, że takie pomieszczenia muszą być właściwie wentylowane, przy czym utrzymywana musi być odpowiednio niska temperatura.
Wiele z takich zakładów posiłkuje się więc wentylacją mechaniczną z odzyskiem ciepła, który jest możliwy dzięki rekuperatorom. Rekuperatory to specjalne urządzenia, dzięki którym możliwe jest powtórne wykorzystanie ciepła, które powstaje w procesie wentylacji. Rekuperatory to jednak nie jedyne urządzenia, które wykorzystywane są w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją żywności.
Niemniej ważne są chłodnie, w których żywność jest przechowywana. W takie chłodnie wyposażone są zarówno hale produkcyjne, magazyny w sklepach spożywczych, same sklepy, jak i nasze domy. Każdy z nas ma przecież w domu chłodziarkę, zwaną powszechnie lodówką.
Chłodziarki są bardzo popularnymi urządzeniami, których działanie opiera się na wykorzystaniu wymiennika ciepła. Czynnikiem chłodzącym w tych urządzeniach są różne substancje - glikol, freon, woda, amoniak. Chłodziarki można ustawić na dowolnie niską temperaturę, dostosowaną do typu produktów w niej przechowywanych.
Chłodziarki mogą mieć nie tylko charakter stacjonarny, lecz także przenośny. Do tego drugiego rodzaju należą lodówki turystyczne oraz lodówki, w których przewożone i przechowywane są na przykład organy potrzebne do przeszczepu.
Komory chłodnicze montowane są także w samochodach dostawczych, tak zwanych chłodniach, a także na statkach, w wagonach kolejowych, samolotach i na kutrach rybackich. W chłodniach przewożone są różne rodzaje towarów - od żywności po kosmetyki czy leki. Takie komory chłodzone są agregatami chłodniczymi, które, podobnie jak rekuperatory, mogą być montowane zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.
W samochodach dostępny jest także inny typ chłodzenia, w którym obniżenie temperatury służy nie tyle przewożonym towarom, co silnikowi pracującemu w samochodzie. Mowa tu o chłodnicach, w których obniżenie temperatury w silniku jest podstawą jego prawidłowego funkcjonowania.
Płynem chłodniczym w chłodnicach jest najczęściej glikol lub woda, przy czym ta pierwsza ciecz ma dużo szersze zastosowanie. Glikol, dzięki swoim właściwościom, może być wykorzystywany zarówno latem, jak i zimą, gdyż nie zamarza.
Wykorzystywany jest także w wielu innych wymiennikach ciepła, między innymi w kolektorach słonecznych czy wymiennikach gruntowych. Jest popularnym czynnikiem pośredniczącym, który ułatwia sprawne i wydajne działanie urządzeń.
W rekuperatorach, czynnik pośredniczący nie jest potrzebny, gdyż wymianie ulegają dwa rodzaje powietrza. Pierwszym jest powietrze nawiewane, drugim powietrze wywiewane. Z powietrza wydmuchiwanego w rekuperatorze odbierana jest energia cieplna, którą przekazuje się do ogrzania powietrza nawiewanego.